Kies ik voor tak 21 of tak 23?

Kies ik voor tak 21 of tak 23?

De inflatie is momenteel erg hoog. Dat wil zeggen dat het algemeen prijspeil hoog ligt en blijft stijgen. Met dezelfde hoeveelheid geld die je vorig jaar had, heb je nu minder koopkracht. Momenteel gaat het dan over een stijging van wel 7,59% op één jaar tijd.

De rente die je jaarlijks verdient op een spaarrekening daarentegen, ligt veel lager dan de stijging van het algemeen prijspeil. Geld dat op een spaarrekening staat, zal je dus niet rijker maken.

Veel mensen zoeken om die reden naar manieren om de inflatie bij te blijven of te verslaan. Zo beleggen zij hun geld in producten die sterker groeien in waarde. Denk dan aan vastgoed of beleggingsinstrumenten, zoals aandelen. In dat geval is het uiteraard wel aangewezen om geïnformeerd te werk te gaan, zodat je slimme keuzes maakt, want hoe hoger de beoogde opbrengst, hoe hoger het risico dat met die belegging gepaard gaat.

Voor velen is het geen optie om zich goed in te lichten, wegens gebrek aan tijd of gewoonweg geen interesse.  Wat je dan kan doen, is beleggen in een levensverzekering.

De twee meest voor de hand liggende keuzes zijn hierin een tak 21-verzekering of een tak 23-verzekering.

De tak 21-verzekering heeft als grootste voordeel dat ze zekerheid biedt. Ze bieden kapitaalgarantie, of in sommige gevallen een gewaarborgd rendement. Om dit waar te maken, is de levensverzekeraar wel genoodzaakt om je geld te beleggen in risicoloze en/of weinig riskante producten zoals obligaties. Het rendement zal dus bijgevolg over het algemeen laag liggen.

De tak 23-verzekering biedt geen kapitaalgarantie of gewaarborgd rendement. De levensverzekeraar is dus vrij om een deel van het geïnvesteerd vermogen te beleggen in riskantere producten zonder zekerheid, zoals aandelen. Er is dus kans op een hoger rendement, maar eveneens op een negatief rendement.

Welke tak is dan beter? Dat hangt in de eerste plaats af van hoeveel risico u zelf bereid bent om te nemen. Op korte termijn kan een belegging in overwegend aandelen geen garantie bieden op een positief rendement, maar op lange termijn ligt het rendement op een belegging in aandelen wel hoger dan in obligaties. Als je een langere beleggingshorizon hebt en je bent bereid om enig risico te nemen, dan is het een betere keuze om voor tak 23 te gaan. Wil je je geld investeren zonder enig risico, dan kan je beter voor zekerheid kiezen en beleggen in een tak 21-verzekering.

Bent u geïnteresseerd in een levensverzekering, maar twijfelt u welke categorie een betere keuze is voor u? Neem dan zeker contact op met één van onze medewerkers die u graag verder helpen om een doordachte keuze te kunnen maken.