(Afstand van) Verhaal

(Afstand van) Verhaal

Als je ooit in je leven een verzekering hebt afgesloten, heb je wellicht weleens de term ‘verhaal’ zien passeren. Maar wat wordt daar nu precies mee bedoeld?

Wanneer je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit, gaat je verzekeraar akkoord de schade te vergoeden die jij veroorzaakt hebt, aan degene die de schade geleden heeft. Hij zal dit steeds doen, maar in bepaalde gevallen verkrijgt hij toch het recht om naderhand het schadebedrag gedeeltelijk of volledig te ‘verhalen’ aan jou.

Wanneer jij bijvoorbeeld opzettelijk de schade aangericht hebt, moet je het volledige bedrag vergoeden aan je verzekeraar. Een ander voorbeeld kan zijn dat de verzekeringnemer oneerlijk is geweest over bepaalde belangrijke gegevens binnen de overeenkomst. In het geval van een ba-autoverzekering zou dit kunnen zijn dat hij zijn auto heeft laten chiptunen zonder dit te melden aan zijn verzekeraar. Als dan een verzekerde schade aanricht met de auto, zal de verzekeraar verhaal kunnen uitoefenen op de verzekeringnemer.

Wil u meer weten over wanneer het verhaalsrecht kan worden ingeroepen, aan wie en in welke mate? Neem dan gerust contact op met één van onze deskundige medewerkers!